PRAVNI OKVIR VANREDNIH SITUACIJA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI - Ivetić, Zorana; Tošić, Jovanka (Poslovna ekonomija, 2025)
Vanredne situacije predstavljaju element svake države i društva, pa tako i Republike Srbije i njene Autonomne pokrajine Vojvodine. Bilo da su izazvane prirodnim katastrofama ili ljudskim delovanjima, ovakve krize dovode do značajnog gubitka ljudskih života, ozbiljne štete na životnoj sredini i velikih materijalnih gubitaka. Definisanje adekvatnog pravnog okvira vanrednih situacija predstavlja ključni element upravljanja vanrednim situacijama i zaštiti stanovništva od različitih pretnji, uključujući prirodne katastrofe, tehnološke havarije, epidemije i različite društvene sukobe. Predmet istraživanja u ovom radu jesu vanredne situacije, preciznije, analiza pravnih propisa koji se odnose na vanerdne situacije na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, sa akcentom na Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. U analizi su korišćene pozitivno-pravne metod i logički metodi indukcije i dedukcije.