ZAŠTITNI SLOJEVI KAPITALA I KREDITNA AKTIVNOST TOKOM KRIZE: SLUČAJ SRBIJE - Martin, Vesna (Poslovna ekonomija, 2025)
Zaštitni slojevi kapitala osiguravaju da će banke u slučaju finansijske krize imati kapacitet da apsorbuju sve gubitke. Održavanje zaštitnih slojeva kapitala na visokom nivou omogućava bankama da nastave sa kreditiranjem u vreme krize, štiteći stabilnost finansijskog sistema. S druge strane, banke mogu da smanje kreditnu aktivnost kako bi održale kapitalnu adekvatnost ako se zaštitni slojevi kapitala uspostave na niskom nivou, što bi moglo pogoršati ekonomski pad. Da bi se garantovao ekonomski oporavak, neophodno je pronaći ravnotežu između uspostavljanja i održavanja finansijske stabilnosti i kreditne aktivnosti u kriznim periodima. Zaštitni slojevi kapitala koje su banke u Republici Srbiji morale da izdvoje od implementacije Bazela III biće analizirani u ovom radu uz sagledavanje trenda kreditne aktivnosti u vremenima krize, uključujući pandemiju korona virusa, energetsku krizu, visoku inflaciju i značajne geopolitičke tenzije. Kako se kreditna aktivnost oporavila, analiza je pokazala da je bankarski sektor Republike Srbije zadržao adekvatnu kapitalizaciju u periodima značajne krize.