POLITICAL ECONOMY OF POPULISM - Jerkov, Aleksandra (Poslovna ekonomija, 2024)
Ovaj rad istražuje političku ekonomiju populizma, s posebnim fokusom na zemlje Centralne i Istočne Evrope (CEE). Nakon globalne finansijske krize 2008. godine, Mađarska i Poljska razvile su specifične populističke ekonomske programe koji su počeli da utiču i na druge zemlje CEE, uključujući Srbiju. Ovaj rad istražuje uzroke populizma, transformaciju ekonomskih modela nakon krize, kao i specifične ekonomske politike koje karakterišu populističke vlade u regionu. Kroz detaljne studije slučaja Mađarske, Poljske i Srbije, istraživanje ističe kako su ove politike zasnovane na ekonomskom nacionalizmu, aktivaciji radne snage, natalizmu i suverenitetu. Nadalje, rad ispituje uticaj ovih politika na privlačenje novih izvora stranih investicija, posebno iz autoritarnih država na Istoku.