CONTEMPORARY BUSINESS: WHEN COMMUNICATION AND CULTURE MEET - Dostanić, Lea (Poslovna ekonomija, 2024)
Kako su kulture u kontaktu neizbežne, nastojali smo da ukažemo da je spremnost na održavanje interkulturalne komunikacije od suštinskog značaja za opstanak u svetu tako globalizovanom kao što je današnji. Zbog neminovnih promena koje su se desile na polju savremenog poslovanja, primena informaciono-komunicaionih tehnoligija doprinose boljitke u polju konkurentske prednosti, kvaliteta usluga i proizvoda, i sveobuhvatnog efikasnijeg i efetivnijeg poslovanja. S tim u vezi, neophodno je potpuno resetovanje stavova i mentaliteta iz prošlosti, promena načina na koji kompanije komuniciraju unutar i izvan svojih zidova, sa zaposlenima, klijentima, dobavljačima i zainteresovanim stranama uopšte. Kako je za plodonosan ishod gotovo neizostavna spremnost i motivisanost da se razume i upozna kultura sa kojom se sarađuje - da bi promovisali istinski duh saradnje, kompanije prvo moraju prepoznati stratešku ulogu koju komunikacija igra u njihovom menadžmentu, sprovodeći dobro definisan globalni komunikacioni plan koji uključuju strategije eksterne i interne komunikacije. Ovaj pristup je neophodan jer, da bi postojala prava saradnja između saradnika koji čine i daju život organizaciji, prva i osnovna stvar je da postoji odnos između svih njih i da se stvaraju efektivan i efikasan kanal komunikacije. Iz tog razloga, organizacije moraju preuzeti aktivnu ulogu kada je u pitanju saradnja i upravljanje znanjem.