CAUSES AND EFFECTS OF TECHNOSTRESS IN THE WORKPLACE: A SYSTEMATIC LITERATURE REVIEW - Bešlagić, Mirza; Đonlagić Alibegović, Sabina (Poslovna ekonomija, 2024)
APSTRAKT Savremene životne okolnosti dovele su do toga da ljudi sve više vremena provode povezani za svojim računarima. S obzirom da digitalne tehnologije postaju sveprisutne u društvu, psihički i fizički efekti njene upotrebe postaju evidentni kod njenih korisnika. Cilj rada jeste objasniti kreatore i efekte tehnostresa na radnom mestu. Rad predstavlja pregled dosadašnjih rezultata istraživanja iz oblasti digitalizacije radnog mesta. Najznačajniji faktori tehnostresa koji su identifikovani su: kreatori tehnostresa, upotreba tehnologije, multitasking, nesigurnost od novih tehnologija i izloženost ekranima. Tehnostres ostavlja značajne efekte na radnu produktivnost, zdravlje zaposlenika, predanost organizaciji i poslovno odlučivanje. Izvori literature uključuju naučne radove objavljene u raznim naučnim bazama. Rezultati mogu poslužiti kao temelj za razumevanje izazova sa kojim se menadžeri susreću u savremenim uslovima poslovanja.