MACROECONOMIC EFFECTS OF CONSUMER ETHNOCENTRISM IN BOSNIA AND HERZEGOVINA - Bešlagić, Amela; Bešlagić, Mirza (Poslovna ekonomija, 2024)
APSTRAKT Predmet istraživanja u radu je društveni fenomen potrošačkog etnocentrizma kojeg karakteriše emocionalno stanje privrženosti svemu što pripada onoj zemlji u kojoj potrošač živi. Cilj je rada bio analizirati makroekonomske efekte potrošačkog etnocentrizma u Bosni i Hercegovini. Analizirani su gubici za nacionalnu ekonomiju u pogledu zaposlenosti, proizvodnje, poreza i doprinosa, te drugi društveni efekti uz pretpostavku supstitucije uvoza domaćom proizvodnjom proizvoda prerađivačke industrije u Bosni i Hercegovini, eventualanog dodatnog broja zapošljavanja u proizvodnim preduzećima, te efekata plaćenih poreza i doprinosa za dodatno zapošljavanje za fondove penzionog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini u periodu od 2009. – 2013. godine. Utvrđeni su iznosi gubitaka po entitetima Federacija Bosna i Hercegovina, Republika Srpska i Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine. Rezultati istraživanja mogu poslužiti kao poluga za ulaganja u domaću proizvodnju, povećanje zaposlenosti, te stvaranje robnih rezervi koje bi se ogledale u domaćim proizvodima.