USPEŠNE KOMUNIKACIJE KAO ELEMENT EFIKASNOG UPRAVLJANJA VANREDNIM SITUACIJAMA - Ivetić, Zorana; Tošić, Jovanka; Miletić, Ljiljana (Poslovna ekonomija, 2023)
Iako su sastavni deo ljudske istorije, prirodne katastrofe su postale sve učestalije i razornije. Razorni efekti prirodnih katastrofa, ali i tehničko-tehnoloških nesreća i drugih društvenih sukoba, dovode do nastanka vanrednih situacija. Vanredna situacija se definiše kao stanje kada su rizici i pretnje ili posledice od katastrofa i drugih događaja takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih službi i organa. Za uspešno upravljanje vanrednom situacijom značajna je komunikacija. Neophodno je koristiti sve dostupne kanale komunikacije kako bi ključne poruke što brže i efikasnije došle do javnosti. Upotreba novih tehnologija i medija postaje neizostavno sredstvo komunikacije u vanrednim situacijama. Uloga državnih organa, institucija i medija jeste da pruže blagovremene informaicije o neophodnim merama koje je potrebno preduzeti, kao i prenos ključnih poruka javnosti. Da bi proces komunikacije bio uspešan, mora sadržati elemente poput poverenja, iskrenosti, transparentnosti, pouzdanosti i odgovornosti.