UTICAJ SMO U UKRAJINI NA GDP I INFLACIJU U EU SA OSVRTOM NA SRBIJU - Zelenović, Prof. dr Vera; Malenković, Nebojša; Zelenović, Jelena (Poslovna ekonomija, 2023)
Ozbiljnost uvedenih sankcija, pre svega od strane Evropske unije, jasan je pokazatelj potencijalno teških scenarija za ishode na ekonomskom i finansijskom tržištu. U najgorem mogućem scenariju, gde bi Rusija potpuno zaustavila isporuke gasa Evropi, cene ovog energenta bi imale veliki skok, s obzirom na to da su alternativni dobavljači ograničeni. To bi svakako dovelo do velikih ograničenja kada je u pitanju ekonomski rast EU, a posebno kada je u reč o komparativnoj industrijskoj prednosti evropskih proizvođača, koju zbog ovakvog razvoja situacije ubrzano gubi. Ni Srbija nije izuzeta od negativnih efekata onoga što se dešava na svetskoj sceni, a posledice sankcija se kod nas veoma dobro osećaju i utiču na povećanje cena životnih namirnica i nominalni rast zarada. Inflatorni pritisak očigledno jača i ima posledice na ionako nizak kvalitet života u Srbiji.