Bonitet korporativnog preduzeća - Soleša, Katarina (Poslovna ekonomija, 2022)
SAŽETAK: Savremeno poslovanje odlikuje turbulentnost i nepredvidivost promena. Na položaj preduzeća utiču interni i eksterni faktori. Menadžment ima značajne mogućnosti delovanja na interne faktore dok na eksterne ne može uticati. Pretpostavka kvalitetnog upravljanja jeste blagovremena spoznaja snaga i slabosti preduzeća. Kako bi jedno korporativno preduzeće bilo uspešno potrebno je blagovremeno analizirati sve elemente koji garantuju opštu materijalnu solidnost, dobru reputaciju i perspektivu, kao i dobru konkurentsku poziciju na tržištu, dobre razvojne i proizvodne programe koji predstavljaju garanciju za dug životni ciklus preduzeća i njegovu ispravnu strategiju i orijentaciju. Bonitet se odnosi na analizu poslovanja koja ima za cilj da utvrdi i oceni kvalitet poslovanja. Pokazuje koliko je određeno preduzeće uspešno, pa otuda služi za sagledavanje postojećeg finansijskog stanja kao i za ocenu budućeg poslovanja i razvoja. Cilj istraživanja je da se ukaže na značaj ocene boniteta i da se objasni na koji način se prikupljaju informacije pomoću kojih se mogu izbeći rizici u poslovanju.