UTICAJ UPRAVLJANJA OBRTNIM KAPITALOM NA PROFITABILLNOST VELIKIH PREDUZEĆA U SRBIJI - Milošev, Ivana (Poslovna ekonomija, 2022)
REZIME UTICAJ UPRAVLJANJA OBRTNIM KAPITALOM NA PROFITABILLNOST VELIKIH PREDUZEĆA U SRBIJI Kratkoročne odluke preduzeća o obrtnom kapitalu utiču na profitabilnost i vrednost preduzeća. Cilj rada je analiza odnosa pokazatelja upravljanja obrtnim kapitalom na profitabilnost. Istraživanje je sprovedeno za period od 2016. do 2019. godine, na uzorku 367 velikih nefinansijskih preduzeća iz Srbije. Primenom metoda panel korigovane standardne greške (PCSE) ispitan je uticaj obrtnog kapitala na profitabilnost preduzeća izražene kroz ROA pokazatelj. Rezultati pokazuju da postoji statistički značajna nelinearna korelacija kod velikih firmi u Srbiji. Do optimalnog nivoa obrtni kapital ima pozitivan uticaj na profitabilnost, nakon optimalnog nivoa obrtni kapital ima negativan uticaj na profitabilnost. Ključne reči: obrtni kapital, profitabilnost, velika preduzeća u Srbiji