Engleski - Cvetkov, Milan (Poslovna ekonomija, 2021)
Predmet istraživanja u radu jeste sagledavanje, opisivanje i analiziranje novih pristupa upravljanju rizicima investiranja javnog sektora, sa posebnim fokusom na Republiku Srbiju kao domaću ekonomiju. Kriza iz 2008. godine je, između ostalog, za svoju posledicu imala i potpuno napuštanje neoliberalnog pritupa tržištu, odnosno potpuno redefisanje tržišnih odnosa, mesta, uloge i značaja pojedinih tržišnih učesnika na njima. Ove nove tržišne okolnosti su naročito uticale na poziciju javnog sektora na tržištu i njegov nastup na njemu, pa je otuda osnovni cilj istraživanja koje se namerava realizovati u ovome radu dolaženje do konkretnih, u praksi validiranih saznanja o novim pristupima upravljanju rizicima investiranja javnog sektora u postkriznom periodu, naročito se fokusirajući na Republiku Srbiju i njen javni sektor. Rezultati istraživanja treba da omoguće nova saznanja o modalitetima i efektima novih pristupa upravljanju rizicima investiranja javnog sektora u post-kriznom periodu, omogućavajući na taj način efikasno i efektivno repozicioniranje mesta, uloge i značaja koji javni sektor ima na tržištu Republike Srbije. U tom smislu, oni će biti korisni kako akademskoj javnosti za širenje naučne baze u oblasti, tako i kreatorima politika u procesima formulisanja i implementiranja politika u javnom sektoru.