IZVOZ KAO POKRETAČ PRIVREDNOG RASTA REPUBLIKE SRBIJE - Ignjatović, Jelena; Kisin, Jovana; Brajković, Mileta (Poslovna ekonomija, 2021)
Poslednjih godina Srpski izvoz je, praćen prilivom stranih direktnih investicija, znatno unapređen, što je rezultiralo jačanjem privrednog rasta. Međutim, i pored pozitivnih predviđanja Evropske komisije za dalji rast izvoza i skok privrednog rasta Srbije, naša privreda se suočava sa velikim posledicama aktuelne pandemije virusom COVID-19, koji je zahvatio ceo svet. Rad ima za cilj da predstavi aktuelnu makroekonomsku sliku Republike Srbije kroz analizu uvozne i izvozne politike, obim spoljnotrgovinske razmene i njihov uticaj na privredni rast. U odnosu na postavljene ciljeve, rad je podeljen u četiri tematske celine, sa zaključcima i mogućim preporukama na kraju. Poseban naglasak je stavljen na izvoz, njegove razvojne mogućnosti i unapređivanje konkurentnosti, kao i prikaz preporuka u okviru Nove agende za privredni rast Srbije. Predmet rada baziran je na teorijskoj analizi podataka, putem deskriptivne i komparativne metode kao i sintezi teorijskih i empirijskih činjenica. Za potrebe ovog istraživanja primarni empirijski podaci su prikupljeni iz različitih relevantnih izvora.