STRANE DIREKTNE INVESTICIJE KAO IZVOR FINANSIRANJA PRIVREDNOG RAZVOJA ZEMALJA JUGOISTOČNE EVROPE - STOJANOVIC, DRAGICA MILORAD (Poslovna ekonomija, 2020)
U radu se analiziraju izvori finansiranja privrednog razvoja zemalja Jugoistočne Evrope - Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Makedonije i Srbije u periodu od 2009 do 2018. Istraživački fokus rada je sa jedne strane usmeren na analizu stope privrednog rasta, udela domaće štednje i salda tekućeg računa. Sa druge strane, poseban akcenat u analizi se daje podacima o dinamici stranih direktnih investicija. Analaza u radu ukazuje da usled nedostatka domaće štednje i poteškoća sa inostranim zaduživanjem u posmatranom periodu, strane direktne investicije su bile najzastupljeniji izvor finansiranja privrednog i ekonomskog razvoja. Sprovedena analiza za zemlje Jugoistočne Evrope, takođe, pokazuje da je nedostatak domaće štednje uslovio nepovoljnu strukturu tokova stranih direktnih investicija sa krajnjim rezultatom niske stope privrednog rasta. Kada se govori o relevantnosti stranih direktnih investicija za dugoročni privredni razvoj zemalja Jugoistočne Evrope, nameće se zaključak da je potrebna aktivnija politika razvoja koja je usmerena na povećanje udela domaće štednje u bruto društvenom proizvodu kao i rast domaćih investicija. Jednostavno, danas u ovim okolnostima je nerealno očekivati da to budu samo strana ulaganja. Ključne reči: privredni razvoj, izvori finansiranja, strane direktne investicije, domaća štednja, Jugoistočna Evropa