PREDUZETNIČKI MODELI U FUNKCIJI ODRŽIVOG TURIZMA - Škrbić, Iva M; Mišković, Ivana D; Milošević, Srđan M; Nešić, Milan (Poslovna ekonomija, 2019)
Preduzetništvo predstavlja ”organsku potrebu” društva, s obzirom na njegov intenzivan uticaj na ekonomski i društveni razvoj svake države. Zbog impresivnog tempa rasta, turizam je prepoznat kao ključni pokretač društveno-ekonomskog napretka, posebno u posredničkoj delatnosti, ruralnom turizmu i ugostiteljstvu. Preduzetništvo u turizmu podrazumeva visok stepen proaktivnosti u praćenju i prepoznavanju novih tržišnih trendova i očekivanja turista, sa ciljem razvoja inovativnih proizvoda i usluga. Iz tog razloga, preduzetništvo predstavlja presudan element konkurentnosti i iziskuje postojanje određenih karakteristika ličnosti kao što su kreativnost, inovativnost, spremnost za preuzimanje rizika, menadžerske veštine i sl. Identifikacija faktora koji podstiču razvoj preduzetništva ima za cilj kreiranje različitih vrsta modela razvoja preduzetničkog procesa. Sistem logički povezanih i međusobno uslovljenih pozitivnih uticaja, odnosno faktora koji utiču na razvoj preduzetništva suštinski predstavlja potencijalni model razvoja preduzetništva u formi projektovanog modela. Predmet ovog rada predstavlja analiza različitih faktora koji se mogu pozitivno ili negativno odraziti na razvoj preduzetništva. Posebna pažnja je usmerena ka specifičnostima razvoja preduzetništva po principima održivog razvoja, sa ciljem davanja smernica za dalje unapređenje preduzetničkog procesa.