Pravična restitucija kriminalnog profita i položaj oštećenog u postupku oduzimanja imovine kriminalnog poreklа - Gluščević, Jelena V; Radnović, Branislav (Poslovna ekonomija, 2019)
Formiranje inovativnog i komleksnog krivičnopravnog mehanizma za oduzimanje imovine koja je stečena kriminalom sprovedeno je snažno, a novodoneti zakonski propisi i institucionalna podrška radi olakšane primene posebne mere to i potvrđuju. Unete promene, a naročito jer su u mnogim aspektima odstupale od uobičajenih pravila krivičnog prava, izazvale su mnogobrojne dileme i stvorile niz pitanja na koja nisu dati odgovori. Jedno od njih, jeste pitanje viktimizacije i isticanja imovinskopravnog zahteva u posebnom postupku. Cilj rada jeste da  ukaže na pravni položaj oštećenog lica u posebnom postupku i da ispita i ponudi rešenja za realizaciju obeštećenja oštećenog lica. Istažuju se mogućnosti kojima bi se princip imovinske ravnoteže i obeštećenja oštećenih približio idealu pravične restitucije, i istražuju se pravci mogućeg rešavanja problema identifikacije oštećenih lica u posebnom postupku. Dalje, pružaju se argumenti kojima se opravdava sekundarna uloga oštećenih lica u posebnom postupku i daju predlozi de lege ferenda koji bi učinili da delimična imovinska satisfakcija ne narušava osnovni cilj primene posebne mere, nego da ga dopunjuje.