BEZBEDNOST SPORTSKOG DOGAĐAJA I ULOGA KLUPSKOG MENADŽMENTA - Nešić, Milan B (Poslovna ekonomija, 2018)
Organizacija sportskih događaja obuhvata kompleksnu menadžmentsku aktivnost neposrednih izvršilaca koja se u pogledu tehničkog obuhvata (tehnički organizator) odnosi prvenstveno na ljudske resurse određenog sportskog kluba. Značajna aktivnost, gotovo svakog kluba, jeste organizovanje sportskih takmičenja. I sama zakonska regulativa je ovu oblast delovanja sportskih organizacija (klubova) na implicitan način definisala kao obavezu. Tako da se u sportskoj praksi gotovo i ne može „sresti“ klub koji „bar jedan put“ nije bio organizator nekog sportskog događaja/takmičenja. Bezbednost sportskog događaja predstavlja veoma značajno pitanje koje treba da zaokuplja sve njegove učesnike, a pre svih neposredne organizatore i realizatore (menadžment), a obuhvaćeno je vremenom pre, za vreme i nakon njegovog održavanja. U tom smislu i razmatranje različitih aspekata bezbednosnog menadžmenta, koji u najširem smislu obuhvata upravljanje odgovarajućim resursima koji se aktivno usmeravaju ka jasno utvrđenim bezbednosnim ciljevima, predstavlja jednu od obaveza uspešnog sportskog menadžmenta.Rad se, u osnovi, bavi teorijskom eksplikacijom fundamentalnih aspekata odgovornosti i obaveza sportskih klubova kao ključnih subjekata organizacijsko-bezbednosnih pitanja upravljanja sportskim događajima. Ključne reči: sportski klub, bezbednosni menadžment, sportski događaj.