MOGUĆNOSTI I IZAZOVI OČUVANJA ŽIVOTNE SREDINE U TURIZMU I HOTELIJERSTVU - Đurić, Zorica (Poslovna ekonomija, 2018)
Zaštita životne sredine ima izuzetan značaj za razvoj turizma zbog uzajamne povezanosti turizma i životne sredine, kao i sve prisutnijeg trenda izbora turističkih destinacija i smeštajnih objekata koji primenjuju principe zaštite životne sredine i održivog razvoja od strane turista. Turizam, pored svojih pozitivnih efekata razvoja, ima i veliki negativan uticaj na životnu sredinu. Države, lokalne zajednice i svi privredni subjekti u turizmu stoga treba da pokažu svoju društvenu odgovornost i aktivno učestvuju u zaštiti životne sredine, efikasno primenjujući principe i propise iz ove oblasti i razvijajući nove mere i različite aktivnosti u cilju očuvanja životne sredine. Cilj ovog rada je da pruži uvid u aktivnosti, mere i ekološke principe koje treba primenjivati u turizmu kako bi se zaštitala životna sredina, smanjili negativni uticaji, sa posebnim osvrtom i prikazom uticaja hotelih objekata i mogućnosti njihovog efikasnijeg korišćenja resursa, radi povećanja održivosti hotela. Kroz primer ekološke odgovornosti jednog od najvećih svetskih hotelskih lanaca biće prikazano kako se odnose velike hotelske korporacije prema zaštiti životne sredine i održivom upravljanju, a dodatnim istraživanjem sagledati i utvrditi da li se i kako primenjuju ekološki principi u hotelu iz hotelskog lanca koji posluje u Srbiji.