Uticaj nacionalne konkurentnosti na percepciju korupcije u zemljama Evropske unije: panel VEC model - Radulović, Marija (Poslovna ekonomija, 2018)
Korupcija predstavlja jedan od glavnih problema savremenih društava, dok je povećanje nacionalne konkurenntosti cilj kome teže sve ekonomije. Cilj ovog rada je da se istraži postojanje dugoročne i kratkoročne veze između nacionalne konkurentnosti i percepcije korupcije u zemljama Evropske unije. U radu je primenjen ekonometrijski model u kome se analizira šest zemalja u periodu od 2007. do 2016. godine. Levin, Lin & Chu test je primenjen za analizu stacionarnosti vremenskih serija, dok je Johansen test kointegracije korišćen za utvrđivanje postojanja dugoročne povezanosti varijabli. Rezultati modela sa korekcijom greške (VECM) je pokazao da postoji dugoročna povezanost između varijabli CPI i GCI, dok je Wald test ukazao na postojanje kratkorčne povezanosti između navedenih varijabli.
Keywords: VEC model; panel analysis; European Union; global competitiveness index (GCI); corruption perception index (CPI); national competitiveness