NADLEŽNOST SUDA U SVETLU UREDBE EU 848/2015 O POSTUPKU U SLUČAJU INSOLVENTNOSTI - Milosavljević, Aleksandar (Poslovna ekonomija, 2018)
Jedan od nedostataka Uredbe (EU) o stečajnim postupcima br. 1346/2000 od 31.5.2000 god. bile su odredbe koje su se odnosile na određivanje nadležnosti sudova. Ove odredbe su bile neprecizne i vodile su brojnim poteškoćama u praksi. Uredba (EU) o postupku u slučaju insolventnosti br. 2015/848 od 20.5.2015 god. u svojim odredbama detaljnije i preciznije reguliše ovo pitanje. U tom smislu, nova Uredba je posebnu pažnju posvetila sprečavanju neligitimnog forum šopinga (abusive forum shoping) tj. sprečavanju da se nadležni sud i merodavno pravo zasnivaju tako što će dužnik namerno premestiti svoje sedište u kratkom vremenskom periodu pre otvaranja stečajnog postupka. Dalje, nova Uredba detaljnije određuje nadležnost suda za postupanje u glavnom stečajnom postupku i nadležnost suda za postupanje u sekundarnom stečajnom postupku. Tako, sud nadležan za otvaranje glavnog stečajnog postupka jeste sud Države Članice na čijoj teritoriji se nalazi centar glavnih interes dužnika, dok je sud nadležan za otvaranje sekundarnog stečajnog postupka sud Države Članice na čijoj teritoriji je dužnik obavljao delatnost na dan otvaranja stečajnog postupka odnosno unutar perioda od 3 meseca pre dana otvaranja stečajnog postupka. Posebnu pažnju nova Uredba posvećuje definisanju centra glavnih interesa (Centar of the Main Interests) ili skraćeno COMI jer precizno definisanje ovog pitanja je od značaja za određivanje nadležnosti suda kod glavnog stečajnog postupka.