ЕФЕКТИ ЗАДОВОЉСТВА ПОСЛОМ НА ОРГАНИЗАЦИОНУ ПРИВРЖЕНОСТ ЗАПОСЛЕНИХ У ХОТЕЛИЈЕРСТВУ - Blešić, Ivana; Pivac, Tatjana; Divjak, Tamara (Poslovna ekonomija, 2018)
Задовољство запослених представља главни фактор постизања високих радних перформанси и ефикасности пружања услуга што директно утиче на повећање продуктивности организације. За потребе овог рада, уз теоријско приближавање, извршено је истраживање ефеката задовољства послом на организациону приврженост запослених у одабраним хотелима у Србији. Истраживање је показало у којој мери су запослени у хотелима у Србији задовољни својим послом и колико су привржени организацији у којој раде. Значајно је истаћи да су испитаници дали више оцене интринзичним аспектима задовољства послом него екстринзичним. Резултати истраживања су потврдили постојање статистички значајне позитивне корелације између детерминанти задовољства послом, са једне стране, и типова организационе привржености, са друге стране. За истраживање су коришћени стандардизовани анкетни упитници прилагођени истраживању у хотелијерству.