POSSIBILITIES OF APPLICATION OF SIPOC MODEL IN MANAGEMENT OF SPORTS ORGANIZATIONS - Milan Nesic; Nešić, Branimir (Poslovna ekonomija, 2021)
Savremene tendencije u upravljanju sportskim organizacijama (većinom egzistiraju u obliku neprofitnih organizacija) determinisane su stavom da uspeh u poslovanju dominantno zavisi od efikasnosti i efektivnosti zadovoljenja potreba klijenata/korisnika usluga. Među akterima sportske delatnosti se sve vidljivije pozicioniraju preduzetnički stavovi o načinu upravljanja sportskim organizacijama, gde se  konkurentska prednost primarno zasniva na sentenci  - šta organizacija ume i može da uradi bolje od drugih (a ne na tome - šta ona ima, a druga nema). U tom pogledu se implementacija savremenih metoda za poboljšanje rezultatskih performansi postavlja kao sinonim za uspešnost poslovanja, čiji je krajnji cilj - zadovoljni članova organizacije, kao i povezani stejkholderi.Primena različitih alata i tehnika marketing menadžmenta u sportskim organizacijama neophodno je da se zasniva na determinantama osnovnih marketing funkcija. Jedna od njih je i promocija (proizvoda i usluga) kao specifičan vid „obraćanja“ sportske organizacije neposrednom okruženju/javnosti. Jedan od interesantnih alata koji je može biti veoma aplikativan je SIPOC model (nastao kao razrada Demingovog PDCA sistema). Karakteriše ga menadžerska aktivnost na efikasnom mapiranju i identifikaciji akutnog stanja procesa u organizaciji (ili delu organizacije) koji su ključni za odnos prema klijentima. Ovo je alat koji pomaže menadžmentu organizacije da, kao isporučilac proizvoda i/ili usluge, prepozna klijente (kupce/korisnike), identifikuje njihove (ali i svoje) realne potrebe, te na osnovu ovih informacija optimizuje sve procese koji su neophodni u kreiranju, izradi i isporuci proizvoda/usluge.Mogućnost primene SIPOC modela u sportskim organizacijama najbolje se odslikava u aktivnostima usmerenim na unapređenje kvaliteta (sportskih) usluga. Njime se marketinške aktivnosti tretiraju kao proces kojim se nastoje zadovoljiti potrebe tri grupe povezanih stejkholdera: (a) neposredni akteri usluge (sportska organizacija sa svojim resursima), (b) krajnji korisnici (klijenti) i (c) eksterni stejkholderi (klubovi, savezi, asocijacije, škole, grupe građana, lokalna zajednica, poslovne organizacije, i sl.).