ANALIZA PROIZVODNIH TROŠKOVA USLUGA U TRGOVINI SRBIJE - Lukić, Radojko (Poslovna ekonomija, 2019)
Kao što je poznato, u distribucionoj trgovini pored “čistih” prometnih odvijaju se i izvesne proizvodne aktivnosti. Po tom osnovu nastaju, pored “čistih” troškova prometa, i proizvodni troškovi. Oni utiču na prodajnu cenu proizvoda. U ovom radu se, pored umerene teorijske analize, empirijski istražuje uticaj proizvodnih troškova usluga na cenu proizvoda i performanse trgovinskih preduzeća, sa posebnim osvrtom na slučaj Srbije. Zaključak je da oni utiču na cenu proizvoda. Uticaj je različit po pojedinim proizvodima. Veći je po prirodi stvari kod prehrambenih nego neprehrambenih proizvoda. Njihov uticaj može se “optimizirati” efikasnim upravljanjem. U tome značajnu ulogu ima primena nove tehnologije, konture digitalne ekonomije.