PRIMJENA STANDARDA KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA U REPUBLICI SRPSKOJ - Lukić, Zoran (Poslovna ekonomija, 2019)
Ciljna grupa za istraživanje u ovom radu je posebna vrsta preduzeća – korporacija. Zbog specifičnih organizacionih rješenja ovog poslovnog sistema, za poslovanje ovakvog preduzeća interes pokazuju određene interesne skupine, odnosno stejkholderi: akcionari - vlasnici preduzeća, uprava – menadžment preduzeća, uposleni, povjerioci, investitori, ostali komitenti – poslovni partneri, država – državni organi, opšta i profesionalna javnost. Korporacija, kao organizacija se bavi privrednom djelatnošću. Ona se uvijek pojavljuje kao oblik društva kapitala. Upravljanje takvom korporacijom je u funkciji profita, ali i drugih interesa zainteresovanih lica za uspješno poslovanje korporacije. Zato je od posebne važnosti uređivanje odnosa u korporacijama, tako da svaka profitna cjelina ima dovoljno samostalnosti u odlučivanju radi uklapanja u zakone tržišta. Takav interes opredjeljuje trend samoorganizovanja u korporacijama, tako da stručnost svakog zaposlenog treba da dolazi maksimalno do izražaja.