UTICAJ CENE DIZEL GORIVA NA EKONOMSKE EFEKTE POSLOVANJA RATARSKIH PORODIČNIH GAZDINSTAVA - Todorović, Saša; Ivanović, Sanjin; Vasiljević, Zorica (Poslovna ekonomija, 2018)
SAŽETAK: Imajući u vidu trend rasta cena dizel goriva, neophodno je utvrditi na koji način će se to odraziti na poslovanje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, kao nosilaca poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. U prvom redu, pažnju je neophodno usmeriti na gazdinstva koja su specijalizovana za ratarsku proizvodnju, pošto je kod njih prisutan najveći uticaj cena dizel goriva na ekonomske efekte poslovanja. Da bi se ovaj cilj ostvario u radu je korišćen model porodičnog gazdinstva ratarskog tipa. Na ovom modelu je utvrđeno kako promena nabavne cene dizel goriva utiče na promenu koeficijenta ekonomičnosti poslovanja čitavog gazdinstva. Proračuni su izvedeni za uslove sa i bez subvencija, kao i za dve polazne pretpostavke – kada struktura setve gazdinstva nije optimalna, kao i kada je urađena optimizacija. U radu je pored formiranja modela i optimizacije proizvodne strukture korišćena i metoda senzitivne analize, pri čemu se pošlo od pretpostavke da nabavna cena pogonskog goriva varira u intervalu koji odražava promene do kojih dolazi u praksi. Analizom je utvrđeno da je u uslovima bez optimizacije strukture setve poslovanje gazdinstva ekonomično samo ako se koriste subvencije. Sa druge strane, ukoliko se primenjuje optimalna setvena struktura poslovanje je ekonomično i bez subvencija, osim u slučaju maksimalno pretpostavljenih cena goriva. U radu je analiziran i koeficijent ekonomičnosti u proizvodnji kukuruza (kao najvažnijeg useva u strukturi setve porodičnog gazdinstva) za različite prinose i cene kukuruza, pri pretpostavljenom rastu cena dizel goriva.