PRIVREDNI ZNAČAJ OSIGURANJA KROZ PROCES UPRAVLJANJA RIZICIMA - Miloradić, Jova; Vasić, Bojana (Poslovna ekonomija, 2018)
Autor je u ovom radu na osnovu teorije iz oblasti osiguranja i ličnog iskustva iz prakse, analizirao privredni značaj osiguranja kroz proces upravljanja rizikom. Osiguranje posmatrano kao privredna delatnost omogućava sistemsku zaštitu od rizika. Rizičnost kao osobina pojedinih događaja, može naneti štetu ili veliki gubitak kako pravnim tako i fizičkim licima. Donošenje odluke o upravljanju rizicima zavisi od stepena informisanosti i razumevanja prirode rizika, njihovih uzroka i posledica.Kada se dođe do saznanja o izloženosti raznim vrstama rizika neophodno je preduzeti aktivnosti i korake upravljanja istim.