ZNAČAJ KOMPATIBILNOSTI SISTEMA UPRAVLJANJA ZNANJEM SA SAVREMENIM MODELIMA ELEKTRONSKOG UČENJA U ORGANIZACIJAMA KOJE UČE - Švonja, Julija (Poslovna ekonomija, 2018)
Za stvaranje sistema upravljanja znanjem neophodno je postojanje baze znanja u organizacijama koje uče i ona predstavlja jezgro sistema upravljanja znanjem. Neophodnost postojanja sistema upravljanja znanjem u organizaciji koja uči u ovom istraživanju se posebno naglašava kako bi se ispravno shvatila suština istraživanja, jer postoje i organizacije koje uče i ne poseduju sistem upravljanja znanjem i o njima u ovom radu nije reč. Cilj rada je da ukaže na značaj kompatibilnih veza između sistema upravljanja znanjem i elektronskog učenja kao na jednu od razvojnih perspektiva organizacije koja uči. Predmet rada podrazumeva teorijski okvir usmeren na prepoznavanje funkcionalnih karakteristika i zajedničkih tačaka dve ključne strukture rada – sistema upravljanja znanjem i elektronskog učenja. Sve ovo se teorijski analizira u organizaciji koja uči i koja koristi sistem upravljanja znanjem iz razloga što takva organizacija ima sve neophodne elemente i kapacitete za ovakvu analizu. Rezultati analize pokazuju da je kompatibilnost sistema upravljanja znanjem i elektronskog učenja od bitnog značaja u organizacijama koje uče kao i to da se komparativnom analizom istraživanih struktura otvaraju nove razvojne perspektive pre svega kroz stvaranje novih integrativnih modela.