UTICAJ POSLOVNOG OKRUŽENJA NA PERFORMANSE SEKTORA MSPP U SRBIJI - Lazarević-Moravčević, Marija; Erić, Dejan; Kamenković, Sandra (Poslovna ekonomija, 2018)
Predmet rada je analiza kvaliteta poslovnog okruženja u Republici Srbiji i sagledavanje njegovog uticaja na poslovne performanse malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzetnika (MSPP). Cilj rada je da se identifikuju kritični faktori iz eksternog okruženja koji imaju presudan uticaj na poslovanje MSPP, kao i da se istraži kako oni utiču na razvoj ovog sektora srpske privrede. Pored toga, u radu je učinjen pokušaj sagledavanja određenih faktora interne prirode (jakih i slabih strana) sa kojima se suočavaju pomenuti privredni subjekti u našoj zemlji. Uzimajući u obzir dejstvo identifikovanih egzogenih i endogenih faktora na poslovanje preduzeća, autori rada predlažu određena rešenja za unapređenje poslovanja MSPP. Ključni elementi modela se zasnivaju na adekvatnom i pravilnom dijagnostikovanju problema, uvažavanju elemenata strategijskog razmišljanja i kvalitetnoj implementaciji definisanih strategijskih odluka.