STRANE DIREKTNE INVESTICIJE, IZVOZ I EKONOMSKI RAST U SRBIJI - Stojanović, Dragica M (Poslovna ekonomija, 2018)
SAŽETAK: Poslednjih decenija, strane direktne investicije i izvoz se generalno smatraju ključnim pokretačima globalne ekonomske integracije. Kada se posmatra Srbija kao zemlja koja se još uvek nalazi u procesu tranzicije, zbog svojih karakteristika u pogledu uticaja na dugoročni ekonomski razvoj, u ovom radu se istražuje uticaj stranih direktnih investicija i izvoza na ekonomski rast Srbije u periodu od 1998 do 2016. Uz korišćenje statističko-kvantitativne analize, u radu se došlo do rezultata koji ukazuju da strane direktne investicije i izvoz pozitivno utiču na ekonomski rast Srbije. Imajući u vidu da je uticaj stranih direktnih investicija i izvoza na ekonomiju pozitivan, zaključci istraživanja mogu biti od koristi pri kreiranju odgovarajućih politika i strategija daljeg ekonomskog rasta i razvoja Srbije. Ključne reči: SDI, izvoz, domaći kapital, bruto društveni proizvod, ekonomski rast, Srbija.