UPRAVLJANJE ENERGETSKOM EFIKASNOŠĆU U ŽELEZNIČKOM TRANSPORTU - Kontic, Ljiljana M; Vukasovic, Dragan; Vidicki, Djordje (Poslovna ekonomija, 2018)
Efikasan transport kljucna je komponenta ekonomskog razvoja, kako globalno tako i lokalno posmatrano. Koriscenje elektricne energije u zeleznickom preduzecu za prevoz transporta moze se posmatrati sa vise razlicitih aspekata. Kao sto svaki oblik transporta ima svoje fiksne i varijabilne troskove tako i svaka energetska potrosnja ima svoju logiku. Lokomotive koje preuzimaju elektricnu energiju po pravilu gube jedan deo iskoriscene energije za sopstveno pokretanje i transmisioni mehanizam. Upravo ti prazni hodovi predstavljaju znacajnu stavku u ukupnim troskovima energije. Osnovni cilj ovog rada je da identifikujemo model upravljanja energetskom efikasnoscu u zeleznickom transportu. Koriscen je model proste linearne regresije, kao model predvidjanja, da odredimo buducu potrosnju, a samim tim i troskove koji se odnose na elektricnu energiju. Informacionu osnovu cine relevantni meta podaci prikupljeni iz statistickih baza podataka, na osnovu kojih smo formulisali i izvrsili ekstrapolaciju regresionog modela. Ukazali smo i na ogranicenja i pravce buducih istrazivanja.