PRIKAZ MONOGRAFIJE „KRIZA U EVROZONI: NAJSKUPLJI RAZVOD NA SVETU“ - Ristić, Kristijan (Poslovna ekonomija, 2018)
Prof. dr Ognjen Radonjić u svojoj monografiji „Kriza u evrozoni“ polazi od stava da institucije sistema i ekonomske politike ne mogu biti odvojene od odnosa političke moći, a politička moć se ne može odvojiti od ekonomskih pitanja. Javna politika je proizvod borbe političkih interesa, a instrument za sprovođenje tih interesa je ideologija uokvirena ekonomskom teorijom. Institucije i ekonomske politike evrokonstrukta uokvirene su ortodoksnom ekonomskom teorijom, po kojoj su tržišta efikasna i teže ravnoteži ukoliko im se dopusti neometano delovanje. To je u projektu jedinstvene valute evrozone u početku dobro funkcionisalo, ali od 2008 godine, početkom svetske finansijske krize deficiti mnogih EU zemalja se dramatično pogoršavao, pri čemu je prosečan budžetski deficit u evrozoni ostao na nižem nivou u odnosu na SAD, Veliku Britaniju i Japan. Autor razrađuje temu u tri dela. U prvom delu analizira evrokonstrukt i ortodoksnu teoriju novca, a u drugom delu monografije razmatra heterodoksnu teoriju novca, novca kao tvorevinu države, inherentnu nestabilnost tržišnih sistema i endogeno poreklo finansijskih kriza. Treći, centralni tematski deo knjige je posvećen defektima evrokonstrukcija i uzrocima krize u evrozoni iz perspektive heterodoksne teorije novca.