DRŽAVNA POMOĆ ZA ADEKVATNOST PROIZVODNjE U PRAVU KONKURENCIJE EVROPSKE UNIJE - Domazet, Siniša S (Poslovna ekonomija, 2018)
Državna pomoć je, u osnovi, nedopuštena u pravu konkurencije Evropske unije. U radu se detaljnije obrađuje državna pomoć za zaštitu životne sredine-državna pomoć za adekvatnost proizvodnje. Istraživanje je pokazalo da će, ukoliko su ispunjeni uslovi sadržani u Smernicama o državnim pomoćima za zaštitu životne sredine i energiju za period 2014-2020. godine, ovaj oblik državne pomoći biti dopušten. Utvrđeno je i da trenutno ne postoji praksa Evropske komisije u vezi sa ovim oblikom državne pomoći. Preporuka državama članicama je da obave neformalne konsultacije sa Komisijom pre odluke o dodeli državne pomoći za adekvatnost proizvodnje, u cilјu izbegavanja eventualnih sporova u budućnosti. U istraživanju su korišćeni normativni metod i logički metodi indukcije i dedukcije.