ANALIZA STRUKTURNIH KARAKTERISTIKA POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA U REPUBLICI SRBIJI - Simonovic, Zoran D; Mihailović, Branko; Ćurčić, Nikola (Poslovna ekonomija, 2018)
Sažetak: U radu autori daju pregled i analizu stanja poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srbiji. Analiza stanja u je urađena na osnovu tri poslednja popisa iz 1991., 2002. i 2012. godine. Na osnovu analize podataka iz popisa autori ističu da je u postojećim uslovima privređivanja opstanak poljoprivrednih gazdinstava ugrožen. Ključni problem predstavlja posedovna struktura gazdinstava koja se nalaze na malim površinama zemljišta. Takođe je zastupljena i velika usitnjenost parcela. Prosečna veličina individualnog gazdinstva u Srbiji je izrazito mala, pri čemu čak 94,5% gazdinstava poseduje manje od 10 ha. Na ovako malom posedu je teško organizovati poljoprivrednu proizvodnju. Rezultati analize upućuju na zaključak da je neophodno da se sprovede postupak komasacije i arondacije u cilju ukrupnjavanja poseda, što bi rezultiralo povećanjem efikasnosti poljoprivredne proizvodnje. Ključne reči: poljoprivredna gazdinstva, popis, poljoprivredna proizvodnja, Srbija.