RAČUNOVODSTVO - PRIMARAN IZVOR INFORMACIJA ZA EFIKASNO UPRAVLJANJE PREDUZEĆEM - Vidaković, Slobodan V; Parnicki, Pavle P (Poslovna ekonomija, 2017)
SAŽETAK: U savremenim uslovima poslovanja, u kojima tehnički, a, posebno tržišni faktori imaju presudnu ulogu u formiranju poslovnog uspeha preduzeća, upravljanje, odnosno, rukovodjenje privredom postaje sve teže, i, kompleksnije. Sigurnost u poslovanju se može obezbediti, odnosno, rizik redukovati, jedino, u okolnostima prelaska sa improvizovanog, odnosno, intuitivnog na organizovano upravljanje, odnosno, rukovodjenje. Preduslov za to je da preduzeće, kao kompleksan, propulzivan poslovni sistem, generiše, i, organizuje integralni, poslovni sistem informisanja, koji, kao svoju materijalnu bazu, mora da inkorporira raspoložive podatke o tokovima svih poslovnih funkcija koje čine funkcionalni integritet datog preduzeća. Integralni sistem informisanja treba da posluži preduzeću za potrebe definisanja njegove menadžerske funkcije, poslovne politike, kao, i, za proces donošenja poslovnih odluka.