GLOBALIZACIJA: MEDIJATOR SAVREMENOG TURIZMA - Milošević, Srđan M; Škrbić, Iva; Jegdić, Vaso (Poslovna ekonomija, 2017)
Turistička industrija je u savremenim tokovima postala toliko značajna da je svakodnevno prisustna u svim sferama društva. Sa druge strane, imajući u vidu razvoj globalnih odnosa, uočavaju se promene koje imaju sve veći uticaj na budućnost turizma. Ovaj rad ima za cilj da pregledom ponuđene literature ukaže na međuodnos turizma i globalizacije i da metodom funkcionalne analize i sinteze predstavi njihovu povezanost. Takođe, pregledom globalnih turističkih trendova ukazaće se na dominantnost globalnih uticaja i njihovoj refleksiji na industriju turizma. Globalni trendovi koji su analizirani u radu odnose se na: ekonomski uticaj, demografske promene, političku (ne)stabilnost i promene potreba savremenih turista. Sve ovo jasno govori da će turizam u budućnosti morati da se prilagođava pojavama izvan svog sektora, i u tome će nesumnjivo biti najznačajnija i ujedno najosetljivija tretiranja globalnih, aktuelnih i budućih trendova koji utiču na proizvodnju i potrošnju turizma.