REGIONAL PLANNING - CONCEPT, THEORIES AND MODELS - Bakmaz, Ognjen; Milošević, Marko; Marković, Nenad (Poslovna ekonomija, 2021)
Cilj ovog rada je da se istraži regionalno planiranje, koje je veoma značajan factor razvoja svake države i regiona. Ovo istraživanje je doprinos sagledavanju mogućnosti unapređenja životnog standard građana i da se doprinese potpunijem i celovitijem proučavanju nekih značajnih pravnih i ekonomskih pitanja koja se mogu postaviti u vezi sa tendencijom sve veće uloge regionalnog planiranja u privrednom i ekonomskom sistemu svakog regiona. U radu je posebno prikazan pojam regionalnog planiranja, kao i teorije i modeli koji se mogu primeniti u planiranju i koji mogu dati najbolje ekonomske efekte, zavisno od njegovih karakteristika i specifičnosti. Na kraju rada formiran je zaključak koji ukazuju na to da je regionalno planiranje neophodan instrument daljeg razvoja svakog regiona, što predstavlja mogućnost za zapošljavanje građana i podizanje stepena njihovog blagostanja.