Фактори ризика за развој кардиоваскуларних болести код болесника који се лече хемодијализом - Ilić, Marko S (PONS - medicinski časopis, 2020)
Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti kod bolesnika koji se leče hemodijalizom. Kod ovih bolesnika prisutni su različiti tradicionalni i netradicionalni faktori rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. U tradicionalne faktore rizika spadaju arterijska hipertenzija , hiperlipidemija, šećerna bolest, gojaznost, pušenje cigareta i smanjena fizička aktivnost. U netradicionalne faktore rizika spadaju mikroinflamacija, hiperhomocisteinemija, oksidativni stres, malnutricija, sekundarni hiperpratireoidizam, anemija, retencija natrijuma i vode i povećan protok krvi kroz vaskularni pristup za hemodijalizu. U ovom preglednom radu detaljnije su opisani uzroci nastanka, načini dijagnostikovanja  i lečenja za tri glavna faktora rizika a to su arterijska hipertenzija, šećerna bolest i hiperlipidemija kao i za sve  netradicionalne faktore rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti kod bolesnika koji se leče hemodijalizom.Ključne reči: hemodijaliza; kardiovaskularne bolesti; faktori rizika; lečenje.