Faktori rizika i komorbiditeti koji predisponiraju fibrilaciju atrija - Jandrić-Kočić, Marijana C (PONS - medicinski časopis, 2020)
Uvod: Fibrilacija atrija (eng.Fibrillatio atriorum, FA) predstavlja najčešću aritmiju u kličkoj praksi kojom je pogođeno 1-2% svjetske populacije. Karakteriše je visokofrekventna ekscitacija atrija, posljedična asinhron a atrijalna  kontrakcija  i nepravilna ekscitacijaventrikula. Faktori rizika i komorbiditeti  predisponiraju  FA promjenom ekstracelularnog  matiksa, promjenom funkcije fibroblasta i masnih stanica,  jonskih kanala,  miocita,  autonomnog nervnog sistema, endotelnim  i vaskularnim  promjenama.   Cilj: Istraživanje je imalo za cilj utvrditi faktore  rizika i komorbiditete  koji su statistički značajno povezani sa pojavom FA.                          Metode: Istraživanje  je studija presjeka obavljeno u Domu zdravlja Krupa na Uni u periodu od   01. 11. 2017. do 01.01.2019.  Uzorak je činilo 145 slučajno odabranih pacijenata,  96 (66.2%) žena i 49 (33.8%) muškaraca., prosječne starosti  63 ± 9.8 godina. Podaci su prikupljeni putem anamneze, fizikalnog pregleda, elektrokardiograma, laboratorijske dijagnostike, ultrazvučnog pregleda i dostupne medicinske dokumentacije.  Obrada podataka vršena je standardnim statističkim metodama.                                       Rezultati: FA je učestalija kod žena, starijih od 60 godina i osoba koje            konzumiraju alkohol (p  < 0.05). Komorbiditeti povezani sa FA su: hipertrofija lijeve komore, mitralna regurgitacija, hipertenzija, dijabetes,  hronična opstruktivna bolest pluća i gojaznost (p < 0.05).                                                                                          Zaključak: Rana detekcija,  pravovremen i adekvatan  menadžment komorbiditeta i faktora rizika FA  sprečava  ili usporava  napredovanja FA, podiže kvalitet života oboljelih, smanjenjuje  troškove zadravstvene zaštite i radnog apsentizma.