Navike u ishrani kod zdravstvenih i prosvjetnih radnika kao faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti - Despotovic, Mile Lj (PONS - medicinski časopis, 2019)
Uvod: Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Godišnje više ljudi umre od KVB nego od bilo kog drugog uzroka. Faktori rizika u nastanku kardivaskularnih bolesti (KVB) su mnogobrojni i imaju kumulirajući efekat. Nisu istog značaja u svim populacijama, ali istovremeno prisustvo jednog ili više,  uz duži period djelovanja, povećava mogućnost razvijanja težih oblika i raniju pojavu ateroskleroze u sve mlađim kategorijama stanovništva. Cilj istraživanja: Utvrditiuticaj navika u ishrani, kod zdravstvenih i prosvjetnih radnika,  na nastanak kardiovaskularnih bolesti Ispitanici i metode istraživanja: Istrživanje je sprovedeno po tipu studije presijeka u populaciji zdravstvenih i prosvjetnih radnika opštine Berane. Uzorak je bio sastavljen od 109 zdravstvenih radnika i 71 prosvjetnih radnika.  U istraživanju su učestvovali svi zdravstveni radnici zaposleni u Domu zdravlja ,,Dr Nika Labović”u Beranama i svi zaposleni prosvjetni radnici zaposleni u Osnovnoj školi ,,Vuk Kardžić“ u Beranama.  U istraživanju je korištena anketa,a podaci su prikupljeni prospektivno. Kao instrumenti za sprovođenje istraživanja upotrijebili su se upitnici: “Work related stress” i “Cindi“. Za statističku obradu podataka korišćeni su X kvadrat i ANOVA test. Rezultati istraživanja: Prosječna starosna dob zdravstvenih radnika je iznosila 43.70±11.90 godina, dok je prosječna starosna dob prosvjetnih radnika 42.29±10.90 godina.Od ukupnog broja zdravstvenih radnika obuhvaćenih ovim istraživanjem, 72.5% praktikuje da doručkuje, dok je u grupi prosvjetnih radnika taj procenat statistički značajno manji (χ2=3.444; p=0.045) i iznosi 59.2%. Najveći procenat ispitanika obje ispitivane grupe koriste biljno ulje za pripremu hrane te nije ustanovljena statistički značajna razlika, što je potvrđeno hi kvadrat testom, χ2=0.053; p=0.818 Zaključak: I kod zdravstvenih i kod prosvjetnih radnika ishrana je značajan faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Ključne riječi: kardiovaskularne bolesti, faktori rizika, navike u ishrani.