UČESTVOVANJE DECE SA CEREBRALNOM PARALIZOM U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU - Slavkovic, Sanela Z; Golubović, Špela; Kalaba, Sanja; Broćilo, Ivana (PONS - medicinski časopis, 2017)
Uvod. Aktivno učestvovanje dece sa cerebralnom paralizom u svakodnevnim aktivnostima je prediktor ukupne socijalne participacije i od ključnog značaja za njihov kvalitet života. Cilj. Cilj ovog istaživanja jeste utvrditi stepen učestvovanja dece sa cerebralnom paralizom u porodičnim aktivnostima, rekreativnim aktivnostima i brizi o sebi, kao i nivo zadovoljstva u tim aktivnostima. Metod. Istraživanjem je obuhvaćeno 50 dece uzrasta 7 do 11 godina. Eksperimentalnu grupu je činilo 25 učenika sa cerebralnom paralizom dok je kontrolna grupa obuhvatala 25 učenika tipične populacije. U istraživanju je korišćen upitnik “Angažovanje deteta u svakodnevnom životu” (Child Engagement in Daily Life). Instrument je namenjen roditeljima za opisivanje i evaluaciju dečijeg učešća u porodičnim i rekreativnim aktivnostima, kao i brizi o sebi. Sastoji se iz 18 ajtema. Primenjen je i Sistem klasifikacije grubih motoričkih funkcija (The Gross Motor Function Classification System – GMFCS). Rezultati. Rezultati pokazuju da deca tipične populacije imaju statistički značajno veći stepen učestvovanja u porodičnim i rekreativnim aktivnostima, kao i brizi o sebi od dece sa cerebralnom paralizom (p=0.00). Deca koja imaju izraženije motoričke smetnje manje učestvuju u porodičnim, rekreativnim aktivnostima i brizi o sebi. Ne postoji statistički značajna razlika u zadovoljstvu pri učestvovanju u aktivnostima svakodnevnog života među decom tipične populacije i dece sa cerebralnom paralizom. Zaključak. Profesionalci imaju važnu ulogu u smislu definisanja područja tretmana čime doprinose povećanju stepena angažovanja dece sa cerebralnom paralizom u svim domenima funkcionisanja. Uspeh rehabilitacije ne treba meriti samo akademskim postignućima ciljne grupe, već i nivoom samostalnosti u porodičnim i rekreativnim aktivnostima, kao i domenu brige o sebi.