AKUTNA SRČANA INSUFICIJENCIJA TOKOM INFLUENCE A (H1N1) TRETIRANA NEINVAZIVNOM VENTILACIJOM- PRIKAZ SLUČAJA - Suša, Romana; Ćupurdija, Vojislav; Novković, Ljiljana; Lazić, Zorica; Petrović, Marina; Đokić, Bojan; Ivošević, Anita; Vuleta, Marko; Čekerevac, Ivan (PONS - medicinski časopis, 2017)
Bolesnica stara 64 godine hospitalizovana je u našoj klinici u jedinici intenzivne nege zbog visoke febrilnosti, suvog kašlja, gušenja, lakog zamaranja i otoka potkolenica. Navedeni simptomi počeli su naglo 4 dana pre prijema. Na prijemu pacijentkinja somnolentna sa znacima centralne cijanoze. Auskultatornim nalazom na plućima registruju se pukoti u inspirijumu obostrano, dok su srčani tonovi mukli HR-120/min, TA-110/60mmHg.Uzete gasne analize arterijske krvi pokazale su akutnu globalnu respiratornu insuficijenciju: pO2=5.1kPa, pCO2= 9,2 kPa, pH=7.45, SAT=62%. Radiološkim pregledom pluća registrovane su kondenzacije plućnog parenhima obostrano, levo i desno dominantno parahilarno, srčana senka uvećana. U laboratorijskim analizama registrovane se povišene vrednosti proBNP (4086) (referentne vrednosti negativan < 125; siva zona 125-400; sigurna insuficijencija > 450 pg/ml) .  Ehokardiografski nalaz na prijemu pokazao je dilatirane srčane šupljine, globalnu hipokineziju i EF od 35%.  Započeli smo tretman NIV-om (BiLEVEL, IPAP 26, EPAP 6cmH2O) kontinuirano a potom samo u toku noći uz intenzivnu kardio-diuretsku terapiju. Petog dana hospitalizacije, pristigao je virusološki rezultat, koji je potvrdio infekciju virusom gripa A (H1N1). Šestog dana dolazi do normalizacije gasne razmene, kompletne regresije na kontrolnoj radiografiji pluća i normalizacije ehokardiografskog nalaza. Naš prikaz pokazuje da infekcija virusom gripa A (H1N1) može biti komplikovana akutnom srčanom insuficijencijom. Ako se započne na vreme primena NIV-a, uz kardio-diuretsku terapiju, može imati pozitivan uticaj na rešavanje akutne srčane insuficijencije u toku H1N1 virusne infekcije.