UTICAJ STRESA I PROFESIONALNOG SAGOREVANјA NA MORALNE VREDNOSTI U PROFESIJI FIZIOTERAPEUTA - Jovanović, Stevan (PONS - medicinski časopis, 2017)
KRATAK PRIKAZ Rehabilitacioni  principi se temelјe  na holističkoj medicini te sagledavaju pacijenta s fizičkog, mentalnog i socijalnog aspekta. Poslednjih  decenija svedoci smo intenzivnih promena, koje su uzrokovane strahovitim napretkom nauke i tehnologije kroz koje prolazi celokupna medicinska struka a samim tim i fizioterapeutska struka. Komunikacijski proces na relaciji fizioterapeut - pacijent, kao i između svih članova medicinskog tima zahteva  osetlјivost za probleme pacijenta, iskrenost, empatiju, aktivno slušanje i strplјivost. Navedene osobine  ujedno  predstavlјaju  i smernice uspešne komunikacije koje su  nužne za stvaranje međusobnog poverenja sa bolesnikom. Bolest menja svakog čoveka i pojačava osećaj lične slabosti. Bolesnik suočen sa slabošću traži reči utehe i prihvata pomoć druge osobe. Za bolјe razumevanje  pacijentovih patnji i strahova u fizioterapijskom postupku nužno je aktivirati empatijske snage koje prvenstveno ostvarujemo kvalitetnom komunikacijom sa bolesnikom. Komunikacija u medicini smatra se osnovnom veštinom. Znanje i veštine kvalitetne komunikacije preduslov su kvalitetnog rada za mnoge profesije, posebno u medicini. Prema brojnim studijama fizioterapeuti su primarni kandidati za sagorevanje na poslu zbog bliskog kontakta u radu s korisnicima fizioterapije. Fizioterapeuti, koji iskuse sagorevanje, osećaju se bespomoćno u svojoj sposobnosti da pomognu drugima, osećaju umor te ne mogu stvoriti kvalitetnu vezu sa svojim pacijentima. Nastale promene u vremenu u kome živimo su i osetni  gubitak etičkih vrednosti koje su bile najvažnija karakteristika zdravstvene službe mnogo decenija. Klјučne reči: fizioterapija, fizioterapeut, moralne vrednosti, stres, sindrom izgaranja