UTICAJ SEKSUALNOG PONAŠANJA NA ABNORMALAN NALAZ PAPA TESTA - Antić, Ljiljana (PONS - medicinski časopis, 2017)
rbija ima jednu od najviših stopa incidencije raka grlića materice među zemljama jugoistočne Evrope. CILJ: Utvrđivanje uticaja seksualnog ponašanja na obolevanje od karcinoma grlića materice kod žena u Srbiji i ispitivanje njihove povezanosti sa abnormalnim PAPA testom. METOD: Ispitivanje faktora seksualnog ponašanja za obolevanje od karcinoma grlića materice sprovedeno je po tipu studije preseka. Ispitivanu populaciju čini 525 pacijentkinja, starosti od 18 do 69 godina. REZULTATI: Identifikovana su tri faktora rizika za abnormalan PAPA test: rana seksualna aktivnost, veći broj seksualnih partnera i SPB u anamnezi. ZAKLJUČAK: Dobijeni rezultati ukazuju na potrebu uključivanja izabranih porodičnih lekara, kao i sestara i babica u patronažnoj službi domova zdravlja, u cilju identifikovanja populacije žena sa povećanim rizikom za obolevanje od cervikalnog karcinoma. Ključne reči: rak grlića materice, PAPA test, seksualno ponašanje, kontracepcija