Uloga menadžera-fasilitatora u klasterizaciji u zdravstvu - Mirković, Irena (PONS - medicinski časopis, 2016)
Sažetak Menadžeri –fasilitatori  klastera u zdravstvenim insitucijama, imaju presudnu vitalnu ulogu u upravljanju, postavljanju sistema menadžmenta, transformaciji i revitalizaciji za svaku od članica klastera.    U svojstvu agenta promena, fasilitatori promovišu inovativne modele povezivanja medju klasterima, razmenjujući primenjena znanja, modele menadžmenta u nacionalnim,regionalnim i evropskim okvirima. Zaključak:      Klaster menadžeri –fasilitatori  afirmišu novu profesiju u upravljanju klasterima.    Uloga menadžera fasilitatora u klasterizaciji u zdravstvu, imaju vitalnu ulogu u primeni akumuliranih znanja, u cilju održivosti zdravstvenog sistema .   Karakteristike  menadžer fasilitatora korespondiraju sa usponom organizovanog  i uredjenog zdravstvenog sistema u svetu, regulisanog trendovima u globalnoj ekonomiji .   Ključne reči: klaster,  klaster menadžeri,  klaster menadžeri-fasilitatori,  proces klasterizacije,inovativne kooperacije, medicinske institucije, zdravstvene institucije