INTERAKCIJA NESTEROIDNIH ANTIINFLAMATORNIH LEKOVA I NISKIH DOZA ACETILSALICILNE KISELINE - Đurić, Milivoje Jovan (PONS - medicinski časopis, 2014)
antiagregaciono destvo niskih doza  acetilsalicilne kiseline može se blokirati ibuprofenom tako što se smanjuje njeno vezivanje za ciklooksigenazu-1.Inhibitorni efekat je zavistan od režima doziranja ibuprofena.Pošto promet nesteroidnih antiinflamatornih lekova kao i preparata acetilsalicilne kiseline raste, opasnost od njihove interakcije sve više dobija na značaju u svakodnevnoj lekarskoj praksi.In vitro je dokazano smanjenje blokade ciklooksigenaze-1 kod združene primene ibuprofena i acetilsalicilne kiseline dok je njena interakcija sa drugim nesteroidnim antiinflamatornim lekovima zanemarljiva. Postoje oprečni podaci o kliničkim efektima ove interakcije  koji zahtevaju dalje praćenje i istraživanje.Prilikom odabira analgetika kod pacijenata koji koriste niske doze aspirina treba izbegavati ibuprofen jer je antiagregacioni efekt smanjen a učestalost gastrointestinalnog krvarenja kod pacijenata koji istovremeno uzimaju dva nesteroidna antiinflamatorna leka povećana pa u odnosu potencijalna korist/rizik po pacijenta u stvari korist nedostaje.