Prikaz novog instrumenta za procjenu nutritivnog statusa kod starijih osoba: Alat za procjenu nutritivnog rizika - PAVLOVIĆ, JELENA P; Ivković, Nedeljka; Hadživuković, Natalija; Živanović, Srdjan; Pavlović, Kristina (PONS - medicinski časopis, 2026)
Međunarodni tim stručnjaka, prof. dr Jelena Pavlović (Medicinski fakultet Foča, Univerzitet u Istočnom Sarajevu) i prof. dr Maja Račić (The Ohio State University, Columbus, United States) konstruisali su i validirali novi instrument/alat za procjenu nutritivnog rizika kod starijih osoba u Bosni i Hercegovini (Nutrition risk assessment in older adults - NRA). Novorazvijeni alat za je sveobuhvatan, posjeduje prihvatljivu validnost i unutrašnju konzistentnost. Sadrži ukupno 14 pitanja. Detaljno je koncipirano bodovanje svakog pitanja kao i krajnji skor alata, a maksimalni broj bodova je 21. Alat ima tri kategorije, a niži rezultat ukazuje na nutritivni rizik. Vrijeme potrebno za završetak procjene kretalo se od 15 do 22 minute. novi alat jeste originalni doprinos autora nauci i praksi. Novi alat je zaštićen i posjeduje autorska prava, i može se koristiti samo uz dozvolu autora.
Keywords: Razvoj; novi instrument; starije osobe; nutritivni rizik