Faktori rizika povezani sa kognitivnom disfunkcijom kod bolesnika na peritoneumskoj dijalizi: Kognitivna disfunkcija - Novković Joldić, Mira; Knežević, Violeta; Knežević, Milica (PONS - medicinski časopis, 2025)
Uvod: Kognitivni poremećaji pedstavljaju značajan problem u svetu, jer narušavaju kvalitet života bolesnika, povećavaju mortalitet, broj hospitalizacija, opterećuju  zdravstveni sistem i povećavaju troškove lečenja. Cilj: Cilj ovog istraživanja je da se utvrdi učestalost kognitivne disfunkcije kod bolesnika na peritoneumskoj dijalizi. Materijal i metode: Istraživanje u vidu studije preseka, je sprovedeno u maju 2024. godine u Univerzitetskom Kliničkom centru Vojvodine, na Klinici za nefrologiju i kliničku imunologiju. Istraživanjem je obuhvaćeno 30 bolesnika koji se leče peritoneumskom dijalizom. Kao instrument za procenu kognitivne disfunkcije korišćena je  Montrealska procena kognicije (Montreal Maksimalni broj bodova iznosi 30, a rezultat
Keywords: kognitivna disfunkcija, peritoneuššmska dijaliza, faktori rizika