Trombotična trombocitopenična purpura kod pacijentkinje sa diabetes mellitus tip II i hipotireozom - Todorović, Andreja (PONS - medicinski časopis, 2015)
Trombotična trombocitopenična purpura (TPP) je mikrovaskularni okluzivni poremećaj kod koga su prisutni raznoliki simptomi uključujuči mikroangipatsku hemolitičku anemiju, trombocitopeniju, neurološki i nefrološki simptomi , kao i pojava groznice.   Ne dijagnostikovana i nelečena u preko 90% slučajeva se završava letalno. Prikazaću neobičan slucaj TPP pacijentkinje koja se leci od Diabetes melitusa tip II i Hipotireoze.   Kljucne reci: trombotična trombocitopenična purpura, LDH, šistociti , hemoliza, ADAMTS13