Metode u otkrivanju tumora dojke - Macanović, Gordana (PONS - medicinski časopis, 2015)
SažetakTumori dojke su vodeći uzrok smrti kod nas i u svijetu. U zemljama u razvoju usljed slabo razvijene dijagnostike, kasnog javljanja ljekaru, teritorijalne udaljenosti i nedovoljnog sve ukupnog skrininga kao i slabe zdravstvene kulture broj umrlih je u porastu a pacijentkinje se javljaju uglavnom u odmakloj fazi bolesti.  Postoji nekoliko metoda za otkrivanje promena u dojkama a u ovom radu će se diskutovati o nekim metodama koje se primenjuju u ranoj dijagnostic kod nas i o njihovom značaju u otkrivanju tumora dojke.Ključne reči: Tumori dojke, rana dijagnostika, metode skrininga,