KVALITET ŽIVOTA KORISNIKA DUGOROČNE ZDRAVSTVENE NJEGE - Zlatanović, Milena; Osmanspahić, Adnan; Despotović, Mile; Hadživuković, Natalija; Pavlović, Jelena; Matović, Sandra; Živanović, Srđan; Zlatanović, Milena; Despotović, Milena; Kucurski, Ljubiša (PONS - medicinski časopis, 2024)
Uvod. Dugoročna njega predstavlja niz usluga zdravstvene i socijalne zaštite koje se pružaju u kući ili u institucionalnom okruženju osobama sa smanjenom funkcionalnom sposobnošću (smanjenje fizičkih i/ili kognitivnih sposobnosti) kojima je potrebna podrška u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a koje zavise od tuđe pomoći u dužem vremenskom periodu. Cilj istraživanja je bio  ispitati kvalitet života korisnika dugoročne zdravstvene njege, sa posebnim osvrtom na upoređivanje kvaliteta života između korisnika smještenih institucionalno i van institucije.       Metode. Istraživanje je dizajnirano po principu studije presjeka. U istraživanju su korišteni opšti upitnik i skala za procjenu kvaliteta života Short Form 36 Health Survey (SF-36). Od statističkih testova korišten je χ2 kvadrat test. Kao nivo statističke značajnosti uzeta je uobičajena vrijednost p
Keywords: Dugoročna zdravstvena njega, kvalitet života, institucionalni korisnici, vanistitucionalni korisnici.