Uticaj socijalnih mreža na razvoj zavisnosti kod adolescenata - Martinović, Biljana; Sinanović, Šćepan; Sekulić, Jelena; Potić, Srećko; Subotić, Slobodan; Babić, Vukan; Bubanj, Saša (PONS - medicinski časopis, 2024)
Brzina usvajanja novih tehnologija se drastično povećala sa razvitkom civilizacije, a istraživanja pokazuju i da se mediji generalno brže usvajaju nego ostali oblici novih tehnologija. U tom smislu internet je za kratko vreme postao globalni fenomen. Značajno mesto u miksu interaktivnih komunikacija na internetu zauzimaju društvene mreže. One postaju nezaobilazan način na koji se komunicira, ostvaruje kontakt, prate dešavanja i povezuje sa sredinom.Društvene mreže kao što su Tik Tok, Instagram, Snapchat, Facebook, Twitter, YouTube i mnoge druge danas su eskalirale u imperativ korišćenja, naročito kod mladih. U pitanju su specifične online zajednice, gde se korisnici (naročito mladi) trude da na kreativan i zabavan način kreiraju svoje profile, pokrenu komunikaciju, a pojedinci i da ostvare zaradu.U poslednjih nekoliko godina pitanje stvarnih posledica upotrebe kompjutera i korišćenja interneta od strane korisnika, a naročito dece, postalo je nova i vrlo dinamična oblast istraživanja. Sve više se piše o posledicama korišćenja ovih inovacija na intelektualni, emotivni i socijalni razvoj dece, adolescenata i odraslih.Rad medicinske sestre kao člana tima u prevenciji zavisnosti od interneta i društvenih mreža ima izuzetan značaj, naročito u oblasti savetovanja koje se odnosi na širok spektar tehnički jednostavnijih psiholoških terapija od davanja saveta, preko saosećajnog slušanja mladih koji se bore sa depresivnim poremećajima, do strukturisanih načina podsticanja mlade osobe na rešavanje problema. Cilj ovog rada je razmatranje uticaja socijalnih mreža na razvoj depresije kod adolescenata, kao i značaj medicinske sestre kao edukatora mladih u prevenciji depresivnih poremećaja. U radu je korišćen deskriptivni metod kako bi bila razmotrenu uticaj socijalnih mreža na razvoj depresije kod adolescenata, kao i uloga i značaj koju ima medicinska sestra u edukaciji mladih o rizicima neadekvatne upotrebe društvenih mreža od strane mladih.
Keywords: socijalne mreže, adolescenati, depresija, medicinska sestra, edukacija, prevencija